Apunta’t a la verema solidària amb Mas Albornà

21/06/2017

El proper 26 de juny comencen les inscripcions per participar a la Verema Solidària 2016 a favor enguany de Mas Albornà.

Us convidem a apuntar-vos-hi! Entra a la pàgina web www.veremasolidaria.org  i decideix  a quin dels cellers vols veremar.

Aquest any,  la Verema Solidaria compta amb la participació de 4 cellers:

  • La Vinyeta: 2 de setembre
  • Celler Credo: 16 de setembre
  • Raventós i Blanc: 17 de setembre
  • Celler Cooperatiu d’Espolla: 30 de setembre

Recordem que la fundació  és una de les dues entitats guanyadores de la segona edició del premi Verema Solidària, una iniciativa que uneix els conceptes territori, vi i solidaritat amb l’objectiu de captar recursos econòmics per a entitats dedicades a col·lectius amb risc d’exclusió.

El nostre projecte guanyador d’aquest premi va ser SENECTUS, un programa d’activitats específiques per a persones amb procés d’envelliment del nostre centre ocupacional.

Els beneficis que es recaptin amb la verema seran compartits entre la Fundació Mas Albornà i la Fundació Astrid 21 per al desenvolupament dels projectes presentats. Les inscripcions s’activaran el dia 26 de juny. Els participants podran escollir entre diferents recompenses com verema amb ampolla de vi o amb tast i maridatge. Les places són limitades!

Els “petits” ens visiten

21/06/2017

gegants-petits-de-vilafranca

El centre ocupacional ha rebut una visita molt especial: els gegants petits de Vilafranca. Tota una sorpresa plena de curiositats i misteris.

El Jordi i la Montserrat són els petits de la colla de gegants de la vila i vàrem poder veure com estan fets de ben a prop. També ens van explicar com es mouen i en quines ocasions especials surten a ballar. Els nostres usuaris van poder fer de geganters i experimentar les sensacions de portar un gegant a les esquenes.

Un estona molt divertida, agradable i plena de tradició. L’arrelament al territori i les tradicions de casa nostra és un dels aspectes que potenciem des de la Mas Albornà i activitats com aquesta en són un exemple molt clar.

Agraïm la visita dels geganters a cas nostra.

El “dret d’admissió”

19/06/2017

mas_alborna_eix_diari

El pub Fissure de Lleida va vetar l’entrada d’un grup de persones amb síndrome de Down. Down Lleida

El diari digital Eix Diari publica un nou article escrit per un membre de l’equip d’atenció a la persona de Mas Albornà. En aquest cas,  la treballadora social el centre ocupacional Montse Zurera reflexiona sobre el dret d’admissió i les persones amb discapacitat, un tema d’actualitat a causa d’uns incidents succeïts a Lleida.

Periòdicament, diferents professionals de Mas Albornà escriuen articles en aquest mitjà de comunicació, en els quals tracten aspectes relacionats amb la discapacitat o el trastorn mental.

Accediu  a  l’article

Per què diem ‘dret d’admissió’ quan realment són barreres d’actitud?

En general, quan sentim parlar de barreres pensem en les barreres arquitectòniques i comunicatives que pateixen especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat física i sensorial. Tanmateix, les persones amb discapacitat intel·lectual es troben amb altres tipus de limitacions, menys físiques però més subtils.

De fet, aquestes persones, en moltíssimes ocasions, no poden decidir lliurement en cap àmbit de la seva vida i, com s’ha evidenciat darrerament, en la del lleure, tampoc. Les limitacions en habilitats socials i les reduïdes  relacions d’amistat són, entre d’altres, factors que fan imprescindible ajuts tècnics, acompanyaments, adaptacions, espais i serveis específics a aquestes persones. A més, el desconeixement per part de les famílies i/o un tractament infantil i sobre-protector redueix les oportunitats de lleure a l’àmbit familiar i es perden oportunitats d’interacció social. Aquestes limitacions entren dins del grup de les anomenades barreres actitudinals.

Les barreres actitudinals són les més complexes de vèncer, ja que tenen a veure amb el comportament de la resta de la societat en la seva interacció amb les persones amb discapacitat. Unes vegades per desconeixement i d’altres per convicció, es tendeix a tractar-les amb  inferioritat, llàstima, infantilisme i fins i tot amb certa “adoració” quan es sobrevalora les que  surten del rol socialment establert. Tots són tractaments ben allunyats  del desitjat tracte normalitzador.  Els  més extrems, en tant que més excessius i excloents, demostren actituds i comportaments basats en menyspreus, prejudicis, rebuig, ridiculització, indiferència… provocant així una discriminació directa, absurda i gratuïta que pateix especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.

Els casos en què queden al descobert determinades barreres actitudinals no són tan freqüents, o, si més no,  són menys evidents i  estan envoltats d’una subtilesa que els fa passar, de vegades, desapercebuts. Tanmateix, quan s’arriba a  la  seva percepció, són especialment dolorosos per l’afectació directa a la part més emocional i a la dignitat de la persona amb discapacitat i, per extensió, als seus familiars o cuidadors.

Els mitjans de comunicació es fan ressò de les denúncies socials i així ens arriba, entre d’altres, la recent notícia d’un grup de persones amb síndrome de Down als quals se’ls havia anul•lat hores abans la reserva d’hotel per ser “minusvàlids” i en van ser coneixedors quan hi van arribar.  I aquest no és un fet aïllat. Es coneix algun cas en què no s’ha pogut realitzar una reserva de grup amb l’excusa per part de la direcció que poguessin molestar o mostrar agressivitat envers la resta de clients. Ha succeït també que, una vegada allotjats,  el tractament ha esdevingut totalment discriminatori. Així es refereix la coordinadora de lleure d’una fundació de persones amb discapacitat intel·lectual al tracte rebut en dos hotels diferents per part del personal com també per alguns hostes. Denegació d’accés a bars o discoteques  a persones amb cadira de rodes o a persones que no responen als “cànons físics habituals”, confusió (intencionadament o no) de persones que deambulen o parlen amb dificultat amb persones en estat d’embriaguesa, o al·legació d’aforament complert només al grup de persones amb discapacitat i no altres clients, són només unes quantes mostres reals d’aquesta discriminació.

La il·legal vulneració del “dret d’admissió” es troba al darrere d’aquests fets i les seves denúncies. El sentit comú entén que no pot  prevaldre el seu exercici per sobre del respecte a la dignitat de les persones. De fet, la llei explicita que aquest dret no es pot exercir de manera discriminatòria. Si es considera vulnerat el dret d’admissió caldrà reflectir-ho al llibre de reclamacions o interposar denúncia a l’oficina del consumidor i/o a la policia municipal o en un altre cos de seguretat. A més, és prioritari informar a alguna organització del sector perquè es pugui fer ressò als mitjans de comunicació i a les xarxes socials i que, així,  acumulin casos que es converteixin en arguments capaços d’incidir en la modificació de les lleis. En aquest sentit treballa actualment Dincat, organització a la què la nostra Fundació pertany, demanant la revisió de la Llei del dret d’admissió.

Des d’un punt de vista operatiu ens preguntem si cal especificar les característiques de les persones per les quals efectuem una reserva d’hotel, una sala d’espectacles, un restaurant, un museu… Com assegurar-nos que no rebrem un tracte discriminatori?  Com evitar sorpreses desagradables? Com, en definitiva,  protegir la dignitat dels  nostres usuaris?  És evident que no semblen qüestions gaire lògiques, però, de tant en tant, determinats successos ens conviden a pensar-hi. En qualsevol cas, si hi haguessin respostes, que no n’hi ha,  mai podríem controlar el comportament de determinats clients, públic o usuaris d’establiments o serveis.

Així, doncs, tot i que el més acurat ordenament jurídic, la més innovadora tecnologia, l’eliminació  real de barreres  físiques, comunicatives i personals i els nous models d’abordatge de la vida de les persones amb discapacitat redueixin  la discriminació, aquesta, tindria assegurada la seva continuïtat a causa de les barreres actitudinals. I és que la seva eliminació passa, necessàriament, pel canvi de mentalitat, (el “matalàs” que es pot  deformar però que tendeix a la seva forma original), l’increment de l’empatia  i la sensibilització d’una part de la ciutadania. Molta feina a fer…

Montse Zurera
Treballadora social de Mas Albornà

“SENECTUS on Air”

12/06/2017

senectus

A partir d’avui i fins dimarts el grup d’usuaris en procés d’envelliment del centre ocupacional de Mas Albornà seran protagonistes dins el Programa de Radio Televisió Vilafranca “El Reportatge” a través del projecte SENECTUS.

El projecte SENECTUS és una iniciativa impulsada des de la fundació i dirigida a una desena d’usuaris amb edats d’entre 45 i 69 anys. L’objectiu és donar una resposta a les necessitats específiques de les persones en edat d’envelliment del nostre centre ocupacional a través de la creació d’activitats i un programa especialment adreçades a elles.

“El Reportatge” és un espai de divulgació de continguts d’àmbit empresarial, social i cultural d’entitats relacionades amb el territori.

Així doncs, aquí podeu veure la graella de programació amb el dia i l’hora d’emissió del reportatge:

Els dies i horaris d’emissió són:
o    Dilluns, 12 de juny: a les 15:30h, 19:30h i 23:30h
o    Dimarts, 9 de juny: a les 03:30h i 11:30h

A més a més, si no el podeu veure en cap de les seves emissions, podeu fer-ho a través de la web Penedès TV dins l’apartat: TV en directe o posteriorment a l’apartat: Programes: El Reportatge

Esperem que us agradi!

Fent equip amb Affinity

09/06/2017

affinity_mas_alborna

Un grup de treballadors de l’enclavament d’Affinity i de serveis industrials s’han desplaçat al centre de recerca d’Affinity de Masquefa a visitar les instal•lacions i conèixer els projectes que s’hi fan amb l’objectiu d’estrènyer els vincles entre l’empresa i els seus treballadors.

Gràcies al bon treball en xarxa i la sinèrgia entre les dues entitats, Affinity i Mas Albornà han construït un equip de treball que amb accions com aquesta aconsegueix consolidar-se i treballar de manera més eficient de cara al futur.

Aquesta invitació ha estat tot un privilegi per a nosaltres, ja que és la primera vegada que podem visitar unes instal·lacions d’aquestes característiques. La professionalitat, el rigor i la cura dels animals són alguns dels aspectes a destacar després de la nostra visita al centre d’investigació d’Affinity.

Èxit d’assistents a l’EVA

08/06/2017

Festival Eva

Avui el festival de lectures en veu alta ha omplert l’auditori de Mas Albornà. Un any més aquest espectacle ha fet les delícies de tots els assistents.

Aquesta vegada sota el lema “tot el que podem fer” un grup del nostre centre ocupacional ha preparat dues lectures ben sorprenents: dos contes escrits i il·lustrats pels membres del centre ocupacional. Així, com a novetat, la lectura d’ambdues històries ha comptat amb el suport visual de diferents dibuixos que reforçaven gràficament la trama.

En primer lloc, la Vanessa Gutiérrez ens ha llegit el conte “El bosc”, una misteriosa història ubicada en mig de la natura i posteriorment, el conte “El petit circ cric italià”, una lectura compartida a càrrec de la Xell Cornellà,Esperanza Pérez, Margarita Cuscó, Anna M Clos, Laurua Espín i Anna Ayala.

Com cada any, també hem tingut el plaer d’escoltar les lectures que ens han ofert els diferents voluntaris que composen l’ànima d’aquest festival i, per acabar, la directora Jordina Biosca ens ha presentat una de les seves lectures més enèrgiques i divertides.

Des de Mas Albornà voldríem agrair a tots els organitzadors i col·laboradors d’aquest festival de tradició oral, que un any més haguem pogut gaudir de la vostra companyia.

Passem el juny amb l’Emi Vaquero

06/06/2017

juny-catala

Tenim l’estiu a tocar i el comencem amb l’Emi Vaquero, una atleta amb un gran voluntat i molta simpatia. Ella és una de les protagonistes del nostre calendari 2017.

L’Emi Corre maratons i competicions d’atletisme, tant a nivell nacional com internacional. Córrer és la seva vida i la seva passió, i, a més, ho fa amb un palmarès de somni.

A la fotografia l’Emi apareix acompanyada del Juan Manuel a les pistes d’atletisme, en una instantània que recull la superació i l’esforç. Ens fem grans és el títol del calendari social Mas Albornà 2017 que pretén fer visible la gent gran activa i L’Emi n’es un exemple molt clar.

Des de Mas Albornà volem agrair novament a tots els protagonistes del calendari la seva dedicació en aquest projecte i molt especialment a la nostra amiga Emi qui no va dubtar a col·laborar amb el  nostre projecte social.

Un dia de futbol i truites a Mas Albornà

05/06/2017

img_1962

Aquest cap de setmana Mas Albornà ha celebrat la primera jornada de Futbol i Truites. Una trobada festiva dedicada a l’art de la bona cuina i la delícia del futbol.

Equips de futbol

Les pistes de la zona esportiva de Vilafranca del Penedès van ser testimonis d’un dia increïble acompanyat de somriures i bons amics, on després de gaudir d’un emocionat partit de futbol, protagonitzat per treballadors de Mas Albornà de diferents àrees (el qual va acabar amb empat) tots vàrem poder fer un deliciós vermut amb les truites del concurs.

El jurat d’aquest primer concurs de truites, format per diferents treballadors van decidir el guanyador en base a tres característiques culinàries: el gust, la consistència i la textura.

Pilar amb la copa guanyadora

La guanyadora del primer premi va ser la nostra treballadora social  i en segon i tercer lloc, el Juan Carlos Guerra i el Xavi Molano mentre que el  premi a l’originalitat va ser per la Núria Olivares.

D’altra banda i després del partit es va decidir atorgar la copa de guanyadora a la Pilar Torrents, en reconeixement a l’esforç i l’entrega durant tot el joc.

Gràcies a accions com aquesta podem continuar millorant la qualitat de vida de les nostres persones.

Noves feines a neteja viària

05/06/2017

img_1853

Els propers mesos d’estiu el servei de neteja tindrà molta feina. D’una banda, comencem una nova feina a Sant Cugat Sesgarrigues consistent en la neteja del contenidors del municipi. Es farà de juny a setembre. Es tracta de la primera vegada que fem aquest servei en aquest municipi, tot i que en tenim experiència en d’altres.

També farem noves actuacions de suport a Sant Martí Sarroca en esdeveniments especials com ara actes i celebracions amb un equip de dos professionals i una màquina d’escombrar el qual comptarà en moltes ocasions amb el suport d’un tercer treballador de Mas Albornà que ja realitza tasques al municipi de manera permanent.  I tot això cal sumar les intervencions als actes de diferents municipis de la comarca, majoritàriament festes majors i revetlles.

Una xerrada sense pors

01/06/2017

Xerrada DINCAT

Avui ha tingut lloc la xerrada “Pors i temors, aquests grans devoradors d’energia vital” en el marc d’un nou cicle de trobades organitzat per l’àrea d’atenció a la persona de Mas Albornà amb la voluntat de ser un espai de coneixement en forma de xerrades adreçat a les famílies, treballadors i usuaris on s’hi tracten temes relacionats amb la discapacitat, el trastorn mental o el sector.

De la mà d’Eduardo Brignani, psicòleg expert en discapacitat, s’han tractar temes com la gestió dels dubtes, les pors i les incerteses que ens condicionen la nostra visió i actitud davant la vida i de quines eines disposem per combatre-les

L’acte ha estat possible  gràcies al suport de DINCAT-Plena inclusión i el Gobierno de España.

dincatministeri