Gràcies!

22/02/2017

activitat-esportiva-social-week

La setmana passada (i per segon any) Mas Albornà ha rebut la visita de diferents voluntaris de la Social Week de “la Caixa”.

En el marc d’aquesta setmana de responsabilitat social, diferents voluntaris han compartit amb nosaltres una jornada per tal de descobrir-nos mútuament. El David, per exemple, va compartir amb nosaltres una jornada esportiva mentre que d’altres companys van viure de primera mà els nostres processos productius o ens van ajudar amb l’elaboració de manualitats dintre del centre ocupacional.

img_7770Des de Mas Albornà valorem molt positivament aquesta iniciativa de l’obra social “la Caixa”, la qual apropa per unes hores els seus treballadors a les organitzacions socials del territori. Aquestes accions són la millor manera de generar integració real, ja que es trenquen així molts estereotips, prejudicis o estigmes causats, en bona part, pel desconeixement.

Aplaudim aquesta iniciativa i els esperem l’any que ve!

Nou taller de contes

17/02/2017

contes

Acabem d’iniciar un nou taller gràcies a la tasca d’una de les nostres voluntàries del servei de voluntariat de Mas Albornà.

Es tracta d’una activitat de creació i ideació de contes dirigit a totes les persones que ho desitgin de la nostra fundació. Tota una experiència per als sentits i les sensacions!

D’aquesta manera, tenim una nova voluntària la qual un cop per setmana comparteix el seu temps i entusiasme amb nosaltres, en forma de taller de contes.

Així doncs, tots aquells que ho desitgeu, podeu gaudir dels contes amb aquesta nova proposta de lleure. Des de Mas Albornà continuem treballant per a millorar la qualitat de vida de la nostra gent, t’encaixa?

La Social Week torna a Mas Albornà

14/02/2017

social week

Durant aquesta setmana a Mas Albornà tenim la visita de diferents treballadors de “la Caixa” dins el marc de la SOCIAL WEEK, jornades que pretenen apropar-los a entitats socials del territori i viure el seu dia a dia.

Així, doncs, aquest és el segon any que la SOCIAL WEEK entra a casa nostra. La visita de la Sílvia va consistir primerament en conèixer les instal·lacions del nostre centre ocupacional i després va participar en un dels tallers de manualitats que es realitzen diàriament des del nostre centre de dia. Concretament, va prendre part juntament amb diferents usuaris, del taller de la molla de pa.

Des de Mas Albornà estem molt contents de ser part d’aquest projecte, comptar amb la col·laboració dels voluntaris de “la Caixa”i així fer més visible la nostra tasca i les capacitats de les nostres persones.

(racó literari) Es una familia

05/02/2017

familia_logo1

Ten fe, que unos pocos han olvidado reír. Y unos padres han perdido la fe en ti.

Cuando veas una estrella fugaz, guárdala en tu corazón, es el alma de alguien que consiguió dar a los suyos su amor.

Cuánto más vas a esperar, cuánto más vas a sufrir, pues no te quieres ni tú. Yo estaré junto a ti y si algún día tú te vas, tu mente se fundirá. Con los besos de esta canción tú estarás en los brazos de un amigo.

Para todos los miembros de Mas Albornà, que ya forman parte de mí, y aunque algunas veces no esté de acuerdo con su política “su manera de hacer las cosas”, siempre han estado a mi lado. Escucho, callo pero respondo con el corazón cuando tengo que hacerlo, porque no siempre tengo razón pero muchas sí.

Jaume, treballador de Mas Albornà

Torna el taller de català després de les vacances

03/02/2017

servi_voluntariat_catala

Des d’ahir totes aquelles persones de Mas Albornà que ho desitgin poden tornar a reprendre les classes del taller de català.

Aquesta activitat es planteja com a un aprenentatge d’aspectes bàsics que comprenen les bones pràctiques de la nostra llengua.

En aquesta nova etapa comptem amb la col·laboració d’un nou membre que s’incorpora a l’equip de voluntaris de Mas Albornà: el Jordi Samitier.

Des  de Mas Albornà  volem agrair la seva predisposició a compartir el seu tems amb nosaltres. I d’altra banda desitjar-li molta sort en aquesta aventura a casa nostra.

Eix Diari publica “Cal protegir del dol”?

30/01/2017

eix-cementiri-86795

El diari digital Eix Diari publica un nou article escrit per un membre de l’equip de Mas Albornà. En aquest cas, la psicòloga Àngela Rubio reflexiona sobre la necessitat de protegir o no del dol davant de la pèrdua dels nostres éssers més estimats.

Periòdicament, diferents professionals de Mas Albornà escriuen articles en aquest mitjà de comunicació, en els quals tracten aspectes relacionats amb la discapacitat o el trastorn mental.

Accediu  a  l’article

Cal protegir del dol?

Les societats actuals veneren la vida i la bellesa. El focus d’atenció, generalment, es centra en gaudir d’una vida plena evitant enfocar-nos en allò que no ens complau o ens provoca emocions desagradables com la tristesa, la por o la ràbia. En aquest context, massa sovint s’oblida el rol que juga de la mort a les nostres vides, i no pensem que morir és un procés natural que experimenta tot ésser viu. Som éssers socials ja que vivim en societat i ens relacionem els uns amb els altres, i, com a tals, tard o d’hora ens enfrontem a la mort, a la pròpia mort i a la d’éssers estimats.

Malgrat això, actualment la mort i el procés de dol són un tabú i es qüestiona si cal o no protegir-nos de la mort, quan aquesta, no fa tants anys, estava perfectament integrada a les nostres llars i vides i no distingia entre edats ni condicions. Els enterraments eren públics i participatius i les vetlles eren fetes a casa amb infants inclosos. Tanmateix, avui dia això ha canviat i sembla que hi ha un interès per ometre-ho i protegir els qui considerem més dèbils, i això també passa quan afecta directament persones amb Discapacitat Intel•lectual (DI).

En els 8 anys d’experiència com a psicòloga a la Fundació Mas Albornà, han sorgit situacions i preguntes compartides amb les famílies, amics, coneguts i altres professionals que treballen en el mateix sector i amb les mateixes persones amb DI: què fem davant de la mort? Com actuem quan ens afecta directament i afecta les persones amb DI? Seran capaços de comprendre aquest fet? Els hem de protegir del dolor? Han d’estar presents en els rituals mortuoris (tanatori, església, cementiri…)?

Tendim a voler protegir les persones que estimem, però cal reflexionar sobre quines poden ser les conseqüències negatives d’evitar passar pel procés de dol com ara l’angoixa, la incomprensió o el dol traumàtic. La vida comporta naturalment trobar-nos cara a cara amb la mort. Tard o d’hora ens haurem d’acomiadar d’un ésser estimat i haurem de passar pel procés de dol, procés que lentament ens anirà enfortint emocionalment i farà que integrem a poc a poc la consciència de la nostra pròpia mort.

Pel que respecta a les persones amb DI, la millor manera que he trobat per treballar el procés de dol, és explicar la mort amb molta naturalitat, delicadesa i usant un llenguatge senzill per tal que es pugui integrar de forma natural en el seu procés de vida. En el cas que la persona amb DI pugui comprendre el significat de la mort d’una persona propera i estimada, és important donar la notícia de la mort i permetre que sigui la persona amb DI la que triï si vol participar en els rituals mortuoris o no. I és que permetre decidir és empoderar, és donar la possibilitat d’iniciar i facilitar el procés de dol.

En el cas que la persona amb DI accedeixi a participar en el procés (mort i ritual mortuori), s’ha d’evitar donar per suposat que es comprendrà tot allò que es viurà. En aquest sentit, és molt important acompanyar-la durant tot el procés explicitant quins seran els passos, actuacions i situacions amb que s’anirà trobant. També caldrà tenir present les respostes emocionals naturals i permetre’n la seva expressió (tristesa, ràbia, por), que poden sorgir posteriorment (a causa d’una integració més lenta de la vivència) i estar alerta a possibles conductes desadaptades que puguin aparèixer temporalment com mostrar-se enfadat, desafiant o cridar sense motiu aparent. En aquests casos, és molt important que realitzem un acompanyament afectuós, integrat i coordinat, procurant que es rebi el mateix discurs per part de totes les persones implicades per aconseguir una bona integració personal i social d’aquest procés.

L’experiència ens mostra que, tot i el patiment que poden experimentar, les persones amb DI – com també la resta- integren correctament aquest procés, enfortint les seves emocions i assolint aquest aprenentatge com a quelcom inherent a la vida.

Àngela Rubio
Psicòloga de Mas Albornà

Tres mesos del Centre d’Interpretació de l’Aigua

26/01/2017

monitors_panel_low

Aquesta setmana es compleixen 3 mesos de l’obertura del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, el qual és gestionat per Mas Albornà. Es tracta d’un important repte per a nosaltres i després dels “100 primers dies de gràcia” les valoracions són molt positives.

CIA TOrrelavitEl Centre d’interpretació és un espai creat i impulsat per l’Ajuntament de Torrelavit que  narra l’estreta relació entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit. En aquest espai podreu endinsar-vos en la importància que ha tingut el riu en la vida del poble i l’ús que s’ha fet de l’aigua en l’àmbit domèstic, gràcies a les fonts i safareigs; en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals; i en l’àmbit industrial, amb la construcció de dotze molins paperers que des del s. XVII fins al s. XX van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer.

Mas Albornà, a través de la feina de 3 professionals s’encarrega de la gestió de l’equipament (atenció al visitant, gestió de la botiga i dels espais i les visites guiades)  aporta un component social al projecte.

En aquest 3 mesos d’activitat hem rebut gairebé un miler de visitants que han volgut gaudir de l’experiència. Des del mes de gener s’ofereixen visites guiades als grups que ho sol·licitin i properament s’oferiran paquets turístics amb visites combinades amb la vinculació dels comerços del territori que milloraran l’experiència del visitant a Torrelavit.

El centre roman obert els dissabtes, diumenges i festius de 10.30 h a 14.30 h. Per a més informació i gestió de reserves www.aiguadetorrelavit.cat i s’ha de trucar al  635 55 32 95 o bé via mail a turisme.aigua@torrelavit.cat

Formació de càrrecs intermedis

26/01/2017

formacio_intermedis

Ahir va tenir lloc una formació dirigida als càrrecs intermedis de Mas Albornà sobre la gestió del canvi i la seva implementació a la direcció estratègica amb la finalitat de construir plegats el nou pla estratègic de Mas Albornà.

Cada any es realitzen diferents formacions adreçades als caps de servei i comandaments de la nostra organització, amb la finalitat de formar-los en temes relacionats amb la direcció i la gestió d’equips, així com per cohesionar el grup i trobar espais on compartir idees, posar en comú les experiències i diferents punts de vista sobre l’organització amb altres professionals.

Un total de 15 persones es van donar cita ahir per conviure una jornada formativa i de treball. La formació va ser realitzada per una consultora externa de formació, els EA CRECER..

Sens dubte la formació és un espai essencial en el desenvolupament de les bones pràctiques de les empreses i els equips de treball. Aquest és un exemple de com Mas Albornà treballa per a millorar dia rere dia la qualitat de vida de la nostra gent.

L’Atelier amb els capgrossos de Moja

25/01/2017

bosescapgrossos

El Atelier de confecció i serigrafia de Mas Albornà ha realitzat 15 bosses elaborades i serigrafiades a mà per als cap grossos de de Moja.

Aquestes bosses han estat fetes a mida amb un disseny propi i serviran a partir d’ara per a traslladar els cap grossos a els diferents actes espectacles i activitats de manera més còmoda.

Des de l’Atelier estem especialitzats en crear projectes de serigrafia, disseny i confecció a mida. Oferim solucions personalitzades amb l’agilitat de disposar de tots els serveis en un mateix espai.

Torna l’equinoteràpia

24/01/2017


El centre ocupacional de Mas Albornà torna a fer l’activitat d’equinoteràpia amb la col·laboració de l’hípica penedesenca Maset dels Cavalls.

Així, doncs, des de fa un parell de mesos un grup del nostre centre de dia realitzen aquesta activitat en un entorn únic i immillorable.

Aquesta és una activitat que des de Mas Alborrnà realitzem conjuntament amb els membres de Maset dels Cavalls des de fa uns anys. El desenvolupament de les capacitats motrius i la relaxació de la persona són dos dels aspectes claus que es treballen en les diferents sessions.

Voldríem agrair molt sincerament a tots els membre de la hípica que ens continuïn oferint l’oportunitat de poder realitzar aquest taller tan positiu per a les nostres persones.